
Arbetsgivarens ansvar för arbetsmiljön
Det här krävs av dig som arbetsgivare.
Du som arbetsgivaren har ansvar för att skapa en säker och hälsosam arbetsmiljö för dina anställda, så de kan utföra sina uppgifter utan risk för ohälsa och olycksfall.
Du som arbetsgivaren ska förse dina anställda med tydliga instruktioner så de kan utföra sina arbetsuppgifter på ett korrekt sätt. T ex att informera om hur ni ska använda en maskin på ett säkert sätt Det kan också vara instruktioner för hantering av farliga ämnen eller se till att det finns utbildning om ergonomi för att undvika arbetsrelaterade skador. Dessutom ska dina anställda informeras om vilka risker som finns på arbetsplatsen just för att undvika skador och olyckor.
Företagets chefer är också skyldiga att organisera arbetet på ett sådant sätt att det är säkert och hälsosamt för de anställda. Som chef behöver du känna till vad som krävs av dig kring arbetsmiljön. Det innebär t ex att se till att arbetstiderna är rimliga, att det finns tillräckligt med personal för att utföra arbetsuppgifterna. Ni behöver också se till att det finns möjlighet till återhämtning och pauser under arbetsdagen för att minska risken för arbetsrelaterad stress och utmattning.
För dig som arbetsgivare finns det också specifika arbetsmiljökrav och standarder för olika branscher som ni som arbetsgivaren är skyldig att följa.
Enligt arbetsmiljölagen har arbetsgivaren en skyldighet att bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete, d v s förebygga och åtgärda risker och kontinuerligt förbättra arbetsmiljön.
Fördelning av arbetsmiljöarbete
Ansvaret för er arbetsmiljö kan inte delegeras. Det är alltid du som arbetsgivare som har det yttersta ansvaret. Däremot kan arbetsmiljöuppgifter fördelas på olika personer i en organisation. Era arbetsmiljöuppgifter får inte fördelas till en grupp utan behöver fördelas till en bestämd person eller roll. Exempel på arbetsmiljöuppgifter som ni kan fördela är riskbedömning och undersökning av hur medarbetare trivs på arbetsplatsen.
För dig som chef så ingår ofta en hel del arbetsmiljöuppgifter i din roll. Du behöver därför känna till arbetsmiljölagen och vilka arbetsmiljöregler som gäller på arbetsplatsen. Men era anställda har också ett ansvar att påtala om det finns problem och risker eller förbättringar att göra kring er arbetsmiljö. Miljöarbetet är därför en samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare, där er ledning har det yttersta ansvaret.
Arbetsmiljöpolicy
Du som arbetsgivare har ansvar att ta fram rutiner och en arbetsmiljöpolicy för hur arbetsmiljöarbetet ska bedrivas. Alla företag ska ha en arbetsmiljöpolicy. Har företaget tio eller fler anställda behöver policyn också dokumenteras. Arbetsmiljöpolicyn ska beskriva den övergripande målsättningen, inriktningen och hur det långsiktiga arbetsmiljöarbetet ska bedrivas. Den kan beskriva allmänna målsättningar, men även mer konkreta och mätbara mål, t ex maxnivå för buller.
Arbetsmiljöansvar för inhyrd personal
Om ni har inhyrd personal har bemanningsföretaget och kundföretaget ett gemensamt arbetsmiljöansvar. Ni som kund har ansvarar för att det dagliga arbetet kan utföras på ett säkert sätt. Bemanningsföretaget ansvarar för personalen och vilka arbeten de hyrs ut till. INom byggsektorn har det nyss tagits fram nya direktiv, läs här. Detta är ett svårt område och hör gärna av er till oss om ni har frågor.
Främja en god arbetsmiljö
Det finns många tvingande krav ang arbetsmiljön som en arbetsgivare behöver uppfylla. Men det finns också många åtgärder som du som arbetsgivare kan vidta utöver dessa krav för att främja en god arbetsmiljö. Ni kan erbjuda friskvårdsförmåner eller ergonomiska stolar och skrivbord. Det kan också betyda att ha tydliga regler för bemötanden, hur ni stämmer av hög arbetsbelastning. Om ni lämnar feedback på utfört arbete, så förebygger ni ohälsa i många led. Ni tjänar också på att ta hjälp för att organisera ert arbetsmiljöarbete, om ni inte har egna resurser.